A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Buziaș

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Buziaș

Stațiunea balneoclimatică Buziaș este o stațiune permanentă situată în județul Timiș la o altitudine de 128 m. Stațiunea se află în Câmpia Banatului, la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, pe cursul inferior al pârâului Valea Salciei, în Depresiunea Buziașului, la o distanță de 25 km (pe DJ 592) și 28 km (pe cale ferată) de Lugoj și de 34 km (pe DJ 592) și 37 km (pe calea ferată) de Timișoara.

Apele minerale au fost valorificate pentru tratament încă din anul 1811. Buziașul este declarat oficial stațiune balneară în anul 1819, când erau exploatate 5 izvoare.În 1840 începe îmbutelierea apei, în anul 1874 are loc primul foraj tubat, se creează primul ștrand cu apă termală, numit „Notatoriul”, iar cantitatea de apă îmbuteliatå ajunge la 15.000 de sticle pe an, comercializate la Budapesta, Timișoara, Lugoj, Sibiu, Caransebeș. Fabrica de îmbuteliere a apei minerale este inaugurată în 1907. La expoziția de la Bratislava (1908), apele minerale Buziaș - Muschong primesc medalia de aur a expoziției.

Parc

Buziașul are un climat de câmpie, cu un caracter continental moderat, influențat de masele de aer de origine submediteraneană. Temperatura medie anuală este de cca.11°C (media lunii iulie este de 20,8°C, iar a lunii ianuarie de 0,1°C). Precipitațiile, în general moderate, înregistrează o medie anuală de 650 mm. Umiditatea relativă a aerului atinge o medie anuală de 75%. Nebulozitatea medie anuală se situează la 5,6 zecimi. Media presiunii atmosferice anuale este cuprinsă între 750 - 755 mm. Vânturile predominante bat din direcția sudică.Primăvara bate slab foen-ul, care aduce aer uscat din sud-est.

Apele minerale de la Buziaș sunt indicate în afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct, în stadiul de post-convalescență, cardiopatie ischemică, insuficiență mitrală și aortică compensată, hipertensiunea arterială, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice); afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloze cervicale, dorsale și lombare, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatis-male abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni neurologice periferice și centrale (pareze ușoare și sechele tardive după hemipareze și după pareze); afecțiuni asociate (afecțiuni respiratorii, afecțiuni ginecologice, afecțiuni metabolice și de nutriție, nevroză astenică, boli profesionale).

Stațiunea are instalații pentru băi calde la căzi cu apă minerală carbogazoasă, instalații pentru mofete, instalații pentru aerosoli și inhalații, instalații complexe pentru electro și hidroterapie, sală de gimnastică medicală,sală de masaj medical.

Bastionul Cetăţii Timişoara

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 3 și 2 stele, pensiuni de 4,3 și 2 margarete și vile private.

Atracțiile turistice ale zonei sunt colonada din parcul orașului, cu arbori seculari, unică în Europa prin lungimea ei de 500 de metri, expoziția de Artă Populară Bănățeană „Iulia Folea Troceanu”; Capela din dealul Silagiu; Izvoarele „Mihai” și „Iosif”. De asemenea la Timișoara se poate vizita Muzeul Banatului cu secțiile de istorie, științele naturii, artă , Catedrala Romano-Catolică (1773) construită în stil baroc, Bastionul Cetății Timișoara, unul dintre puținele fragmente ce mai pot fi văzute din cetatea de tip Vauban, ridicată de către imperiali în sec al XVIII-lea. La Lugoj se poate vizita Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Catedrala Ortodoxă în stil baroc (1759), casa memorială Traian Vuia, pionier al aviației mondiale, ruinele cetății feudale Marginea (sec. al XVII-lea).Tot în apropiere, la Giarmata ,este de văzut Muzeul Etnografic al Șvabilor.O atracție locală o constituie și Cramele Recaș unde se pot face inclusiv degustări de vinuri.