A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Mangalia

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Mangalia

Mangalia este situată în județul Constanța fiind cea mai sudică stațiune de pe litoralul românesc al Marii Negre (44 km de la Constanța), ridicată pe locul vechii cetăți grecești Callatis la o altitudine cuprinsă între 0 și 10 m.

Localitatea a fost întemeiată la începutul secolului al VI-lea î.e.n., sub numele de Callatis, pe locul unei așezări autohtone mai vechi, Cerbatis, de către coloniștii greci veniți din Heracleea Pontica. Orașul „Mangalia” (Pangalia) apare prima oară pe o hartă făcută la Pisa în secolul al XII-lea. După 1965 stațiunea se dezvoltă odată cu celelalte stațiuni de pe litoralul Mării Negre.

Plaja Mangalia

Mangalia beneficiază de un climat de câmpie influențat de Marea Neagră. Temperatura medie anuală este de 11,2°C (media lunii iulie este 21,8°C, iar a lunii ianuarie de peste - 0,2°C). Primăverile sunt timpurii, dar reci, iar toamnele prelungite și calde. Nebulozitatea este redusă, în timpul verii soarele strălucind cca.12 ore pe zi.Anual se însumează peste 2500 ore de strălucire a soarelui.Precipitațiile medii se situează la 400 mm anual. Vânturi predominante din direcțiile nord-est și vest. Brizele se simt mai puternic vara la țărmul mării, ziua dinspre mare spre uscat, noaptea invers.

Factori naturali terapeutici sunt apele minerale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, calcice, mezotermale: 21- 28°C; apa mării care are o mineralizare de 15,5 g/l; nămolul sapropelic extras și transportat din lacul Techirghiol; nămolul de turbă aflat în turbăria din partea de nord a orașului Mangalia. Bioclimat marin este bogat în aerosoli salini și radiație solară, cu efect excitant asupra organismului. .

Indicațiile terapeutice sunt legate de afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau infecții de focar, spondilită anchilozantă, artropatia psoriazică, poliartrită reumatoidă stabilizată biologic sau cu activitate inflamatorie moderată ori după intervenții ortopedico-chirurgicale); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, tendoane, articulații și oase, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze posttraumatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, poliradiculonevrite în faza sechelară, sechele după poliomielită); afecțiuni ale sistemului nervos central (pareze sechelare după mielite la minimum 3 luni de la debut, parapareze posttraumatice la minimum 3 luni de la debut, parapareze după arahnoidită); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice, metroanexite cronice); afecțiuni asociate (cardiovasculare, respiratorii, otorinolaringologice, endocrine, metabolice și de nutriție, dermatologice, boli profesionale).

Herghelia Mangalia

Există instalații pentru băi calde cu apă sulfuroasă și cu apă de mare; instalații pentru băi calde cu nămol și împachetări calde cu nămol; instalații pentru inhalații și aerosoli; bazine pentru kinetoterapie; instalații complexe pentru electro și hidroterapie; săli pentru gimnastică medicală; masaj medical; saună.

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 4, 3, 2 stele și o stea, hostel de 3 stele, pensiuni turistice de 4 și 3 margarete , vile , bază de tratament.

Atracțiile turistice ale zonei sunt :

Muzeul de arheologie Callatis, înființat în 1925 și reorganizat în 1962, construit pe baza descoperirilor arheologice a unor urme materiale neolitice, grecești și romane (coloane antice, basoreliefuri, sculpturi, bijuterii, obiecte din alabastru, ceramică, statui etc.).

Cetatea Callatis păstrează o parte a zidului de incintă, construit în secolele I-II e.n.; la nord de ruinele cetății se situează necropola elenistică, din secolele IV - II î.e.n.; o altă necropolă, din secolele IV - VI e.n. se află la marginea de vest a orașului, unde se mai găsește și o mare necropolă tumulară din epoca greacă și romană, în care s-au descoperit în anul 1959, „mormântul cu papirus” din secolul al IV-lea î.e.n. (un papirus scris în greacă, azi distrus, unicul descoperit în țara noastră). În Mangalia mai găsim Edificiul de tip sirian datat în secolul IV - VI î.e.n. și moscheea Esmahan Sultan, în stil maur, construită în secolul al XVI-lea.

Herghelia Mangalia, aflată la 3 km de Mangalia și 500 m de malul Mării Negre, deține un hipodrom de trap și galop; oferă plimbări cu trăsura, de-a lungul țărmului Mării Negre și lecții de echitație.

Agrement: discoteci, cinematografe, biblioteci, terenuri de sport, excursii cu vaporul sau în celelalte stațiuni.

În fiecare an, în prima duminică a lunii august, la Mangalia se organizează festivalul Callatis.